Loading...
Πολιτική

Η Ρόδη Κράτσα στην Λευκάδα…

άρθρο: lefkadapress.gr

Ολιγωρία, αδιαφορία, έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και αγκυλώσεις… είναι οι λέξεις με τις οποίες η Ρόδη Κράτσα , υποψήφια Περιφερειάρχης, χαρακτήρισε την πορεία της νυν περιφερειακής αρχής , στην πρώτη συνάντηση για το νέο έτος που είχε σήμερα στην Λευκάδα με τους δημοσιογράφους. Τέθηκαν πολλά θέματα και απάντησε σε όλα εκτός από ονόματα υποψηφίων που τα κρατά ακόμη ως επτασφράγιστο μυστικό.

Το πρώτο μου μέλημα ήταν να γνωρίσω την σημερινή κατάσταση των Ιονίων νήσων. Και αυτό έχει να κάνει με την οικονομική ζωή, τον τουρισμό, την κατάσταση στην υγεία , την παιδεία, το περιβάλλον. Βασική μου σκέψη ήταν από την αρχή να κτίσω σχέσεις εμπιστοσύνης με τους συμπολίτες μας. Πριν φτάσω στην κατάρτιση του ψηφοδελτίου θέλησα να έρθω σε επαφή με ανθρώπους από διάφορους φορείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής αλλά και τους ανθρώπους που θέλουν να μοιραστούν μαζί μας αυτό το όραμα και τη δέσμευση μιας νέας εποχής στα Ιόνια νησιά. Έχω κάνει πολλές επαφές αλλά δεν έχω ακόμη κάτι ανακοινώσιμο. Υπάρχει και η δυσκολία που προκύπτει από το μικρό αριθμό του ψηφοδελτίου. Είναι πολύ περισσότεροι και όλοι αξιόλογοι, οι συμπολίτες μας που θέλουν να δεσμευτούν μαζί μας. Εξ άλλου από την πρώτη στιγμή φάνηκε η δυναμική και η αποδοχή της Περιφερειακής μας παράταξης . Και είναι από όλους τους πολιτικούς χώρους. Χαίρομαι που αυτό το όραμα της αυτοδιοίκησης , ως συλλογικής προσπάθειας, ως κοινωνική συμμαχία έχει περάσει στην κοινωνία.

• Υπάρχει και το όνομα Σπύρος Σπύρου που προέρχεται από τον ίδιο χώρο με εσάς…

Δεν βλέπω την κίνηση που κάνει ο κ. Σπύρου ανταγωνιστική με τη δική μου υποψηφιότητα. Εγώ βλέπω μία συστράτευση όχι μόνο στελεχών και μελών της ΝΔ αλλά και μια πραγματικά κοινωνική πλειοψηφία που δημιουργείται γύρω μας. Και αυτό φαίνεται από τον μεγάλο αριθμό των ανθρώπων που θέλουν να δώσουν την μάχη μαζί μας. Ο κ. Σπύρου ακολουθεί το δικό του δρόμο και αισθάνομαι ότι οι συμπολίτες μας βλέπουν ότι έδωσε αυτό που ήταν να δώσει και δεν δημιουργεί συνθήκες προοπτικής για τα Ιόνια νησιά. Από εκεί και πέρα οι αποφάσεις είναι δικές του.

• Η ΑΝΑΣΑ είναι πολύ «σκληρή» στις ανακοινώσεις της απέναντί σας….

Μπορεί να ενοχλεί η παρουσία μου και υπάρχουν αυτές οι αντιδράσεις. Εκ προοιμίου η παρουσία μου χωρίς να ψάχνει την ουσία ο κ. Γαλιατσάτος, επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ. Έχω να κάνω μια παρατηρήση επ αυτού . Ότι οι ανακοινώσεις γίνονται ως ΑΝΑΣΑ και ρωτάμε πολλούς αιρετούς αν είναι και αυτοί μέρος αυτών των ανακοινώσεων και οι ίδιοι αρνούνται. Είναι ανακοινώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην ουσία και στην πολιτική αντιπαράθεση και φυσικά δεν ακολουθώ.

• Σε ότι αφορά την Λευκάδα και τα προβλήματά της…

Έχω ήδη ενημερωθεί για όλα και μαζί με τους συνεργάτες μου επεξεργαζόμαστε το πρόγραμμά μας. Ας πούμε για την υποθαλάσσια της Λευκάδας, για την οποία έχει δεσμευτεί και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θέτει την υλοποίηση του έργου ως προτεραιότητα. Ας μιλήσουμε για το νέο νοσοκομείο, την παιδεία αλλά και το σημαντικότερο , την κατάσταση με τα σκουπίδια που έχει δημιουργηθεί στην Λευκάδα με τεράστια προβλήματα για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων. Δεν μπορούμε να μιλάμε για σεβασμό στον πολίτη και τουριστική ανάπτυξη όταν υπάρχουν αυτές οι εικόνες ντροπής. Δυστυχώς επίσης σε όλα τα νησιά η υγεία είναι σε άθλια κατάσταση με τρεις ανθρώπινες ζωές στη Ζάκυνθο να έχουν χαθεί. Και πολλά άλλα που θα αναλύσουμε για κάθε νησί ξεχωριστά. Επειδή δε βλέπω τον Περιφερειάρχη ως ένα πολιτικό πρόσωπο που του εμπιστεύονται μία Περιφέρεια για να την εξελίξει και να την αναπτύξει δεν θα κρυφτώ ποτέ πίσω από τις αρμοδιότητες, ότι δηλαδή η Περιφέρεια μπορεί να μην έχει αρμοδιότητα για ένα πολύ σοβαρό θέμα . Επίσης θ συγκρουστώ ,αν χρειαστεί , και το έχω κάνει σαφές και στον κ. Μητσοτάκη τον οποίο όλοι βλέπουμε αυριανό πρωθυπουργό . Θα είμαστε διεκδικητές για τα νησιά μας. Ο Περιφερειάρχης πρέπει να δίνει τις μάχες του στην Περιφέρειά του, την Αθήνα και τις Βρυξέλλες.

• Με την ευκαιρία, ετοιμάζεται ήδη  γραφείο στις Βρυξέλλες από την Περιφέρεια.

Έχουν γίνει προσπάθειες και από άλλες περιοχές που έκαναν γραφείο στις Βρυξέλλες και μετά από λίγο καιρό δεν λειτουργούσε. Γιατί ένα γραφείο στις Βρυξέλλες πρέπει να είναι πολύ καλά οργανωμένο με ανθρώπους που έχουν κύρος , παρέμβαση και γνωρίζουν τις διαδικασίες. Ένα γραφείο για τα μάτια του κόσμου είναι χαμένα χρήματα.

• Ιόνια νησιά. Υπάρχει συνοχή;

Δεν είναι αυτονόητη η συνοχή των Ιονίων Νήσων. Είμαστε και θεσμικά μια ελλειμματική Περιφέρεια. Αν θέλουμε να λειτουργήσουμε ως Περιφέρεια θα πρέπει να διεκδικήσουμε τη θεσμική της ολοκλήρωση και την μεταξύ μας συνεργασία προωθώντας και τις εμπορικές μας συναλλαγές που είναι χαμηλά σήμερα αλλά και τις τουριστικές μας συνεργασίες. Η Λευκάδα σε αυτό επειδή είναι στο Κέντρο του Ιονίου μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο. Επίσης μαζί να σχεδιάσουμε το μέλλον.

• Τουρισμός…

Χρειάζεται μελέτη και συντονισμός. Γιατί μπορεί η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος να βρίσκονται σε ένα αναπτυξιακό επίπεδο ανώτερο από τα άλλα δύο νησιά αλλά η Κεφαλονιά και η Λευκάδα βρίσκονται στο σημείο να κάνουν το βηματισμό τους προς την ανάπτυξη και πρέπει να μάθουν από τα λάθη των άλλων δύο νησιών, κυρίως στο μαζικό τουρισμό. Αυτά πρέπει να μπουν από κοινού κάτι που δεν βλέπω σήμερα να γίνεται. Εδώ βλέπω ότι δεν υπάρχει συνεργασία δήμου και Περιφέρειας αλλά και άλλων αρμόδιων φορέων. Δεν μπορεί να σχεδιάζεις την τουριστική ανάπτυξη μιας περιοχής και να μην είσαι σε συνεργασία με τους φορείς που θα υλοποιήσουν το όποιο πρόγραμμα. Και μην ξεχνάμε ότι ωφεληθήκαμε τουριστικά αυτά τα χρόνια λόγω συγκυριών που βοήθησαν όλη την Ελλάδα. Τα Ιόνια νησιά ήταν το διαμάντι της τουριστικής ανάπτυξης και δεν καταφέραμε να φτιάξουμε ένα brand name. Ένα brand name για το Ιόνιο, για κάθε νησί. Και το θέμα είναι και πως το προωθούμε. Γιατί οι συλλογικές καμπάνιες όπως το να δώσουμε 200.000 ευρώ για μία διαφήμιση στο CNN δεν είναι στη δική μας λογική. Θέλουμε στοχευμένες παρεμβάσεις . Όπως για παράδειγμα για τον τουρισμό που θέλουμε στην Λευκάδα θα πρέπει να υπάρχει στρατηγική. Το να τρέχουμε στις εκθέσεις να μοιράζουμε φυλλάδια είναι ξεπερασμένο.

• Σε ότι αφορά τον τουρισμό γνωρίζεται φυσικά για την μεγάλη επένδυση στο Σκορπιό που θα αλλάξει και το status του τουρισμού στην περιοχή…

Η επένδυση στο Σκορπιό είναι πολύ θετική και πρέπει να την αξιοποιήσουμε. Εμείς ως Ιόνιο θα πρέπει να βρεθούμε προετοιμασμένοι και έξυπνοι , να φτιάξουμε αυτές τις υποδομές ώστε ο υψηλός τουρισμός που θα έρθει στο Σκορπιό να ωφελήσει και εμάς. Ας δουλέψουμε ως τοπικές κοινωνίες να αξιοποιήσουμε αυτό το δώρο που έρχεται.

• Και κάτι τελευταίο… Έχετε δει τις χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας τον τελευταίο καιρό;

Είναι πρόκληση. Γιατί η Περιφέρεια περίμενε πέντε χρόνια για να κάνει αυτές τις παρεμβάσεις. Είναι προκλητικό και μπορώ να σας πω ότι με ειρωνεία αντιμετωπίζεται από πολλές κοινωνίες κι φορείς.

Βιβιάννα Βαρδή